Fra 1. januar 2023 er det blevet muligt at søge støtte til at oprette nye småbiotoper, hvis de placeres indenfor en landbrugsmark. Småbiotoperne kan enten opstå naturligt eller etableres aktivt, men der må ikke være produktion på arealet. Ordningen er oprettet med henblik på at øge biodiversiteten ved at fremme en større variation af spredningskorridorer og levesteder for dyr og planter i det dyrkede landskab.
Der er udlagt 10.137 nye småbiotoper i 2023 svarende til 2433 ha, fordelt i hele Danmark (se kort). Hovedvægten er udlagt i Østdanmark. Småbiotoperne udgør sammenlagt 0.1 procent af det samlede markareal og de ligger generelt som lineære arealer i udkanten af dyrkede marker, men hist og her er der også udlagt hjørner og kanter, som ofte grænser op til eller overlapper med eksisterende naturområder. Analysen viser at 12 % af det udlagte areal med nye småbiotoper er udlagt på arealer, som er kortlagt som beskyttet natur efter naturbeskyttelseslovens §3 – nemlig sø, strandeng, eng, mose, overdrev og hede. Ud af disse 12 % er omtrent halvdelen §3 eng. De fulde resultater kan blandt andet ses på det interaktive kort her på hjemmesiden, samt i notatet ”Nye småbiotoper i agerlandet 2023”.
I 2024 kortlægges levesteder samt eventuelle forekomster af arterne nævnt ovenfor. Denne kortlægning bliver gentaget årligt frem til og med 2027 hvor der gennemføres en vurdering af biodiversitetseffekterne. De samlede resultater offentliggøres løbende her på hjemmesiden og publiceres samlet i en videnskabelig rapport fra DCE i slutningen af projektet.