Vores analyser inkluderer:
Laboratoriet udfører altid en løbende og omfattende kvalitetssikring, der inkluderer analyser af blindprøver, dobbeltbestemmelser og certificeret reference materiale sammen med prøverne.
Omkostningerne forbundet med analyserne (og dermed analyseprisen) afhænger af faktorer som prøvetype/forbehandling, prøveantal, analyseparametre og analysemetode.
Vi er en laboratorieenhed i Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet i Roskilde specialiseret i analyser af grundstoffer (primært spormetaller) og isotoper i miljøprøver.
Laboratoriet er ISO 17025 akkrediteret af det danske akkrediteringsorgan DANAK (akkreditering nr. 411). Akkrediteringen indbefatter bestemmelse af totalkoncentrationer af en række grundstoffer i biologisk materiale, sediment/jord, ferskvand og havvand. Som en del af akkrediteringskravene deltager laboratoriet to gange årligt i præstationsprøvninger under det europæiske QUASIMEME program og gennemgår løbende både interne og eksterne audits for at dokumentere en tilfredsstillende analysekvalitet. Akkrediteringen giver den højst mulige sikkerhed for korrektheden af prøvningsresultaterne. Det er et krav til myndighedsopgaver som laboratoriet udfører bl.a. i forbindelse med det danske Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur (NOVANA), det Arktiske Moniterings- og Assessment program (AMAP) og miljøovervågning ved mineområder i Grønland.
Opgaverne i laboratoriet inkluderer både myndigheds- og forskningsopgaver. Vi har mange års erfaring med analyser af forskellige typer miljøprøver og laboratoriets resultater er gennem årene publiceret i talrige forskningspublikationer, videnskabelige rapporter og både nationale og internationale assessments. Et udvalg af publikationer kan ses via kontaktens profil.
For nærmere information, kontakt ansvarlig for Metal- og isotop-geokemi-laboratoriet:
Vi kan som standard i et Q-ICP-MS scan analysere for:
Grundstofferne Ge, In, Rh og Ir bruges som intern standard ved analyserne og kan derfor ikke analyseres for i prøverne.
For syreoplukning af biologisk materiale anvendes typisk oplukning i halvkoncentreret salpetersyre i mikrobølgeovn med brug af laboratoriets Anton Paar Multiwave 7000 ovn (jf. DS 259). For sediment/jord kan vi udføre tre forskellige oplukningsmetoder afhængig af formål og anvendelse af analyseresultaterne, hhv. DS 259 (halvkoncentreret salpetersyre i mikrobølgeovn), EPA 3051A (omvendt kongevand i mikrobølgeovn) og total oplukning (flussyre/saltsyre/salpetersyre i Berghof bomber i varmeskab).
Vores instrumenter og faciliteter inkluderer: