Hjertelæbe er registreret i 18 ruder i Atlas Flora Danica*. Syv ligger langs vestkysten af Jylland fra Henne til Lild, to på Skagens Gren og på Fanø, én på henholdsvis Læsø, Rømø, Fyn og Falster samt tre på Sjælland.
Hjertelæbe vokser i hængesæk, i højmose og ekstremfattigkær samt i mosrig klitlavning og tørverig, næringsfattig skovmose.
Overvågningen af hjertelæbe startede som en del af overvågningsprogrammet i 1987 i Bagholt Mose på Sjælland. Den fortsatte her frem til 2010, hvor overvågningen blev indstillet. Hjertelæbe har i kortere og længere tid været overvåget på to andre lokaliteter. På den ene, Holmegårds Mose i Sydsjælland, blev der i perioden 1989-2011 foretaget optællinger af 5 bestande i permanent udlagte prøvefelter med en størrelse fra 4 m2 til 32 m2, hvilket var et beskedent areal i forhold til hele det overvågningsområde i mosen, de var udlagt i. I flere år blev antallet af individer uden for prøvefelterne i hele overvågningsområdet sideløbende optalt. Dette var grunden til, at overvågningsmetoden i 2011 frem til 2016 blev ændret til en samlet totaloptælling af alle individer i overvågningsområdet. Ud over optælling af bestanden på Læsø i perioden 1992-1994 er der ikke inden for programmets rammer foretaget en regelmæssig overvågning af jyske bestande af hjertelæbe.
I perioden 1996-1998 blev det største antal på 7 bestande overvåget. Alle 7 bestande forekom og forekommer fortsat på Sjælland, heraf de 6 i Holmegårds Mose. 9 bestande af hjertelæbe er blevet optalt i løbet af programperioden 1987-2016, heraf 8 på Sjælland (én i Bagholt Mose og 7 i Holmegårds Mose) og én som nævnt i en kort periode på Læsø, men ingen bestande er blevet optalt kontinuert i alle 30 år.
Det højeste og næsthøjeste samlede antal på 287 og 161 og gennemsnitlig antal på 48 og 32 blomstrende planter blev registreret i Holmegårds Mose i henholdsvis 1991 og 2001 (Fig. 1 og 2). De høje antal skyldes, at der disse år blev optalt henholdsvis 200 og 124 blomstrende individer uden for prøvefelterne i overvågningsområdet, mens der i mange af især de mindre prøvefelter ikke blev registreret individer i flere år. De høje gennemsnitlige antal blomstrende individer optalt i perioden 2014-2016 er fremkommet ved totaloptælling af bestanden af hjertelæbe i hele overvågningsområdet i Holmegårds Mose som den eneste bestand.
De årlige optællinger viser en tilsyneladende bestandsfremgang for hjertelæbe, når det gennemsnitlige antal blomstrende individer sammenholdes over hele 30 års perioden. Da bestandene i Holmegårds Mose bidrager væsentligt til det samlede resultat ikke mindst i årene siden årtusindskiftet, hvor disse bestande er de eneste, der er blevet optalt, har skiftet af overvågningsmetode i 2011 stor indflydelse på tallene bag bestandsudviklingen. Arten er ved rødlistevurderingen 2020 kategoriseret i truet (EN).