Aarhus Universitets segl

Maj-gøgeurt

Nuværende voksesteder i Danmark

Ifølge Atlas Flora Danica* er maj-gøgeurt registreret i 556 ruder i Jylland, på Rømø, Samsø, Als, Fyn, Ærø, Langeland, Lolland, Falster, Møn, Bornholm og Sjælland. På trods af en tilbagegang er den fortsat en af de mere almindelige orkidéer.

Maj-gøgeurt vokser på lysåben, vekslende våd, svagt sur til overvejende basisk, næringsfattig til middelnæringsrig jordbund på ferskeng, vældeng, kalkeng, ferskvandspræget strandeng, vældpræget skrænt, klitlavning, lavning på overdrev og strandoverdrev, fugtig bund i råstofgrav, vejgrøft og vejkant.

Status for overvågningen

I 1987 startede overvågningen af 11 maj-gøgeurt bestande. I programperioden 1987-2016 er der indsamlet oplysninger om den fra 67 lokaliteter, hvor optællinger er foretaget i tre eller flere år. To bestande er blevet overvåget kontinuert i 27 af de 30 år, nemlig i Krogenlund Mose i Nordsjælland og ved Margrethesø ved Gråsten, mens bestanden på halvøen Jarskov ved Næstved i Sydsjælland har været overvåget næsten kontinuert i 25 år. Overvågningen af Krogenlund bestanden blev startet i 1987, mens starttidspunktet for de to andre bestande var i 1990. Langt hovedparten af bestandene har således været overvåget i en kortere periode, idet overvågningen af mange bestande først er igangsat ved årtusindskiftet.

Maj-gøgeurt er den primære orkidé for de årlige optællinger på nogle lokaliteter, mens det på mange lokaliteter er andre orkidéer, der er det primære mål for overvågningen. Således er salep-gøgeurt den primære orkidé på flere sjællandske lokaliteter, mens maj-gøgeurt i overvågningssammenhæng er sekundær. På andre lokaliteter vokser maj-gøgeurt sammen med andre orkidéer f.eks. kødfarvet og plettet gøgeurt, som ofte også er blevet optalt.

Status for bestandsudviklingen

De overvågede bestande af maj-gøgeurt rummer alt fra et fåtal til et titusindtal af blomstrende planter (Fig. 1). Det højeste antal på 21.128 blomstrende planter blev optalt i 2016 på Over Dråby Strand sydvest for Jægerpris i Hornsherred. Det gennemsnitlige antal har fra 1987 frem til 2010 svinget omkring 1.000 blomstrende planter. I 2011, 2012 og 2013 oversteg det gennemsnitlige antal blomstrende planter 1.500 for i 2014 at runde 2.000 og 2.500 i 2015. I 2016 oversteg det gennemsnitlige antal 3,500 blomstrende planter (Fig. 2).

Samlet status

I Atlas Flora Danica* er konklusionen, at maj-gøgeurt i forhold til det forrige kortlægningsprojekt af den danske flora fra 1948 er gået tilbage i hele landet, mindst i Østjylland. Vurderingen i Atlas Flora Danica* er baseret på et samlet fald i antallet af lokaliteter. Analysen af det samlede resultat af overvågningen af maj-gøgeurt viser en fremgang af gennemsnitlige antal blomstrende skud i årene fra 2011 til 2016. Der er med andre ord enten tale om en styrkelse af individantallet i bestandene, eller at udenoms faktorer har bevirket, at flere individer har blomstret, der førhen har været vegetative. Arten er ved rødlistevurderingen 2020 kategoriseret i livskraftig (LC).