Vi anbefaler at gennemføre en form for overvågning af naturens udvikling i området – både for at overvåge effekterne af genopretningen og effekterne af en ændret forvaltning. Overvågning er essentiel for at evaluere målopfyldelsen og skal derfor udvælges, så den passer til målet.
Hvis målet er en bestemt naturtype eller et levested for bestemte sjældne arter, så er det oplagt at monitere vegetationens struktur- og artssammensætning fx ved at udlægge faste prøve- eller dokumentationsfelter (fx 5 m cirkler som i tilstandsvurderingssystemet), der kan gentages med års mellemrum. Det giver et generelt og sammenligneligt billede af udviklingen på arealet, og vegetationen afspejler områdets egnethed som levested for andre organismegrupper. Man kan bruge udviklingen i NOVANA-programmets indikatorer, som eksempelvis Ellenbergs indikatorværdier eller antal stjernearter, som indikation på, hvordan genopretningen og/eller ændret forvaltning har virket.
Hvis målsætningen er at bevare sjældne arter, kan man supplere med en overvågning af artens bestandsudvikling eller proxyer for artens levesteder, fx mængden af blomsterresurser, dødt ved eller gødning. Man kan finde inspiration i de tekniske anvisninger på hjemmesiden for Aarhus Universitets Fagdatacenter for biodiversitet og terrestrisk natur.
Overvågning af naturens tilstand og udvikling kan med fordel gennemføres ved brug af NOVANA-programmets kontrolovervågning af terrestriske habitatnaturtyper (Fredshavn m.fl. 2018). Vegetationens sammensætning af planter kan overvåges ved at udlægge en dokumentationscirkel med en radius på 5 m indenfor hvilken alle rodfæstede arter registreres. Der kan suppleres med forskellige indikatorer for vegetationens struktur og artssammensætning, ligesom der kan indsamles jord-, vand og planteprøver til laboratorieanalyser af surhedsgrad og indhold af næringsstoffer. De indsamlede overvågningsdata omsættes efterfølgende til en række indikatorer for naturarealernes tilstand og udvikling.
I projektet "LIFE IP Natureman", der har til formål at forbedre tilstand i de himmerlandske og midtjyske ådale er udarbejdet en manual til dataindsamling, der supplerer NOVANA-overvågningen, med henblik på at sikre viden om effekterne af indsatser i projektet.
Fredshavn, J.R., Nielsen, K.E., Ejrnæs, R. & Nygaard, B. (2018). Overvågning af terrestriske naturtyper. Teknisk Anvisning N01 Version 5. Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, , 27 s.
Overvågning af naturens tilstand og udvikling kan med fordel gennemføres ved brug af metoderne i NOVANA-programmets kontrolovervågning af terrestriske naturtyper. Her overvåges vegetationens sammensætning af planter ved at udlægge en dokumentationscirkel med en radius på 5 m indenfor hvilken alle rodfæstede arter registreres. Foto: MST, Storstrøm.
I LIFE IP Natureman er udarbejdet en manual til dataindsamling, med henblik på at dokumentere effekterne af de indsatser, der gennemføres i de midtjyske og himmerlandske ådale.