Aarhus Universitets segl

Projekter

Center for Green Transition and Marine Ecology arbejder på at give afklaringer og materiale til nærmere miljøvurderinger inden opførelsen af havvindmølleparker. Vi er blandt andet involveret i følgende store projekter:

De underliggende projektsider bringer løbende information om forskningsresultater, der er relevante og aktuelle for udbygningen af havvind.

Energiø Nordsøen

Danmark bliver det første land i verden til at udvikle to energiøer med en kapacitet, der tager højde for en nettilslutning på i alt 5 GW havvind. En af øerne skal ligge i Nordsøen med en installeret kapacitet på 3 GW havvind omkring øen. Øen kan skaleres yderligere op og give mulighed for en nettilslutning på op til 10 GW havvind. Projektnavnet er ”Energiø Nordsøen”, og øen forventes at være i fuld drift i 2033.

Screening af havvindspotentiale i danske farvande

Strategisk screening og vurdering af havvindpotentialet for det samlede danske havareal samt miljøkortlægning og miljøvurdering af storskala udbygning af havvind i Danmark.

Nordsø I havvindmøllepark

Nordsøen I-projektet vil gennemføre offshore-undersøgelser af fugle, flagermus og havpattedyr i et specifikt område af Nordsøen.

OLAMUR

Projektet ’Offshore Low-trophic Aquaculture in Multi-Use scenario Realisation’ vil vise og fremme ’multi-use’ lavtropisk akvakultur (MU-LTA) ved både lav og høj salinitet i offshore-farvande, samle state-of-the-art praksisser i MU-LTA og hos vigtige industripartnere, opnå mindst TRL7 og bane vejen for en fiske- og skaldyrsindustri med lav miljø- og kulstofpåvirkning.

PrePARED

Predators and Prey Around Renewable Energy Developments er et samarbejdsprojekt, finansieret af Offshore Wind Evidence & Change-programmet og Crown Estate Scotland. Det vil sideløbende undersøge rovdyr (havfugle og havpattedyr) og byttedyrs (fisk) udbredelse og adfærd i og omkring havvindmølleparker, hvilket giver kritisk indsigt i kumulative effekter fra storskala-udvikling for nøglearter.

WIN@sea

WInd Energy and Nature-based solutions integrated at sea skal kortlægge dyre- og plantelivet på møller og erosionsbeskyttelse ved vindmøllerne på Kriegers Flak og sammenligne med dyre- og plantelivet på naturlige rev i området for at undersøge, hvordan havvindmøllerne påvirker biodiversiteten.

SMART TANG

SMART farm koncept til opskalering af tangproduktion vil bringe dansk produceret sukkertang i spil som en skalerbar, grøn løsning til at producere en attraktiv bioresource, og samtidig forbedre havmiljø og klima. Vi vil reducere produktionsomkostningerne markant, og bringe dyrkning af sukkertang i Danmark op i en skala og kvalitet, der er rentabel, og gør det attraktivt for danske foder- og fødevarevirksomheder at bruge den lokale sukkertang fremfor importeret tang.

Miljørisikovurdering af skibsfartens brug af CO2 neutrale brændstoffer

Formålet med dette projekt er at indsamle og opsummere eksisterende viden om CO2-neutrale brændstoffer og disses miljøkemiske egenskaber, samt foretage en teoretisk miljørisikovurdering på det eksisterende datagrundlag for at identificere mulige utilsigtede miljøeffekter ved anvendelse CO2- neutrale brændstoffer. 

MatFuels

I dette projekt vil vi gennemføre den første dybdegående kortlægning og miljørisikovurdering af potentielle afledte miljøeffekter, som kan fremkomme fra både emissioner til atmosfæren og udledning til havmiljøet fra disse COneutrale skibsbrændstoffer. Projektet omfatter blandt andet eksperimentelle studier af påvirkning af vandlevende organismer, naturlige nedbrydningsmekanismer, deres spredning i både atmosfære og havmiljø under normal drift og ved uheld/spild, samt livscyklusvurdering (LCA).