Aarhus Universitets segl

Miljøregulering

Miljøreguleringen omfatter deltagelse i den egentlige sagsbehandling, når selskaber ansøger om tilladelse til efterforskningsaktiviteter. Selvom et selskab har fået en efterforsknings- og udvindingstilladelse for et område (licensblok), skal alle de konkrete aktiviteter i området godkendes af Selvstyret. Her bidrager vi og Grønlands Naturinstitut på miljøområdet. Det gælder også for aktiviteter, der udføres som en del af en forundersøgelsestilladelse, som fx regionale seismiske undersøgelser. 

Er der risiko for væsentlige miljøpåvirkninger ved en aktivitet, skal der indgå en miljøvurdering (VVM-redegørelse) i ansøgningen. Det gælder for efterforskningsboringer og for mange af de seismiske undersøgelser, samt for forskellige andre aktiviteter, der medfører boringer i havbunden ("stratigraphic drilling"). VVM-redegørelserne bliver tilgængelige for offentligheden på Selvstyrets hjemmeside, og de kan kommenteres inden for en høringsperiode på 8 uger. En af vores og Grønlands Naturinstituts opgaver er at vurdere og kommentere både VVM-redegørelserne og de høringssvar, som indkommer i høringsperioden, sådan at Naalakkersuisut (den grønlandske regering) kan tage stilling til dem.

Selskaberne skriver deres miljøvurderinger ud fra vejledninger, som Aarhus Universitet og Grønlands Naturinstitut har udarbejdet. Der foreligger vejledninger til:

I forbindelse med oliespildsberedskab skal der kunne træffes hurtige beslutninger om hvilke bekæmpelsesmetoder, der skal anvendes. Her indgår en "Net Environmental Benefit Analysis" (NEBA), som skal afveje de mulige effekter på miljøet af henholdsvis et spild og de bekæmpelsesmetoder, der tænkes anvendt. To af metoderne kræver en særlig tilladelse at iværksætte, og hertil har vi udarbejdet ansøgningsskemaer, så de relevante oplysninger meget hurtigt kan tilvejebringes og indgå i NEBA-analysen.

Arbejdet med miljøregulering omfatter desuden tilsyn med aktiviteter, informationsrejser i Grønland og et vagtberedskab, når der foretages efterforskningsboringer.