Aarhus Universitets segl

Søg en art

Fisk

Sildehaj

VU
Videnskabelige navn
Lamna nasus
Author
(Bonnaterre, 1788)
Population
National

Taxonomi

Familie
Lamnidae
Orden
Lamniformes
Klasse
undefined
Række
undefined
Rige
undefined

Rødlistevurdering

Rødlistekategori
VU
Rødlistekriterier
A1ad
Justering
 
Dato for vurdering
2018
Vurderingsrunde
2019
Trend
Ukendt
Første fund i Danmark
 
Nyeste fund i Danmark
 
Rødlistevurderet af
Henrik Carl
Kvalitetssikret af
Peter Rask Møller
Forrige rødlistekategorier

Geografisk udbredelse

Forekomstareal
 
Udbredelsesareal
 
Antal lokaliteter
 
Antal historiske lokaliteter
 
Fragmenteret udbredelse
 
Dokumentation

Population

Tilbagegang i population
>=50%
Periode for tilbagegang i population
Tilbagegangen er pågået i løbet af de seneste 10 år eller 3 generationer
Populationsstørrelse (modne individer)
 
Dokumentation (størrelse)
Dokumentation (tilbagegang)
Overfiskeri i bestandene i Nordøstatlanten har betyder en tilbagegang på 85-99 % siden 1930. I løbet af de seneste 30 år (hvilket passer med tre generationer for sildehajen) har der overordnet set været en tilbagegang på omkring 50 % (OSPAR Commision 2010). Der findes ikke et datamateriale fra dansk farvand, der kan bruges til at belyse omfanget af tilbagegangen her, men da hajerne hører til en fælles bestand, må det antages, at der gælder samme tilbagegang. Så snart der er nye tal for bestandsudviklingen tilgængelige, bør der laves en ny rødlistevurdering.

Levesteder

Økosystem
  • Marin
Habitat
  • Hav
Lever i..
  • Åbent hav
Lever på..
Lever af..
Lever af arter..
Lever af slægter..

Trusler

Overordnede trusler
Trusler

Yderligere kommentarer/dokumentation

Sildehajen er herhjemme primært kendt fra Nordsøen, Skagerrak og Kattegat, men den er også registreret flere gange i Øresund og enkelte andre steder i de indre farvande.
Sildehajen er udbredt i en stor del af Nordatlanten - dog primært i den østlige del.
Fiskeatlassets database rummer ikke tilstrækkeligt med oplysninger til at foretage en vurdering alene i dansk farvand. De fleste steder i vore farvande har fangster af sildehajer tilsyneladende altid været ret fåtallige. De egentlige bestande har holdt til langt ude i specielt Nordsøen.
Den har sandsynligvis aldrig været meget almindelig på dansk område, og størstedelen af det tidligere danske fiskeri er foregået udenfor dansk territorialfarvand - hovedsagelig på engelsk område. Arten er overfisket, og siden 2008 har det derfor været forbudt for EU-fartøjer at fange sildehajer. Fiskeatlassets datamateriale er ikke tilstrækkeligt til at afgøre, hvordan bestandsudviklingen har været i vore farvande, men formentlig har der været en nedgang. Efter at fredningen er trådt i kraft, må det forventes, at bestanden stiger igen, men der er endnu ikke fangstoplysninger fra danske farvande, der kan afklare dette.

Referencer

Kilder
Background Document for Porbeagle shark Lamna nasus. OSPAR Document 2010.

Mangler du selve rødlisten for en bestemt artsgruppe?

Rødlisten er udarbejdet sådan, at vi kan præsentere resultaterne mere fleksibelt, så opdateringer kan implementeres hurtigt. Dvs. at listen ikke som tidligere udgaver af Rødlisten kan hentes som en trykt liste. Men du kan altid få en opdateret liste her på siden af lige den art, du måtte ønske at vide mere om.

Sådan gør du:

Herover til venstre under "Gruppe" vælg den art, du måtte ønske, fx "Fugle", så har du listen. Du kan downloade denne liste, hvis du vil (csv format), og den kan du så åbne i Excel og sortere data på listen, som du ønsker.

Du kan også i søgefunktionen fx filtrere, hvis du gerne kun vil se dem med en bestemt kategori m.m.

Kommer du til en tom side?

Søgefunktionen her understøttes af de fleste browsere, men kommer du til en tom side, så forsøg med en anden - evt. opdater din nuværende browser.