Aarhus University Seal

Kryptiske dødsfald blandt danske ulve

Ulve forsvinder, og kadavere dukker næsten aldrig op. Den genetiske registrering af ulve i Danmark og Centraleuropa viser ifølge et nyt studie, at ulve i Danmark har en 10 gange højere dødelighed end naturligt.

En dansk ulv kan forvente at blive omkring to år, viser nyt studie. (Foto: Anders Bak).

Et nyt studie dokumenterer, at en dansk ulv har en forventet levetid på omkring to år. Dette skyldes først og fremmest, at næsten halvdelen af de danske ulve, som er registret i det danske Ulveatlas (ulveatlas.dk) siden 2012, er sporløst forsvundet.

I en videnskabelig artikel ”Where have all the young wolves gone?” som netop er offentliggjort i tidsskriftet Conservation Letters beskriver forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus sammen med kolleger fra Tyskland, hvordan der i Danmark forsvinder ulve. Det kan lade sig gøre, fordi ulven overvåges intensivt og bliver registreret på individniveau via deres DNA-profiler.

Hør professor Peter Sunde fra Institut for Bioscience fortælle om det nye studie her: 

Ved at følge hver enkelt ulvs DNA-spor i ekskrementer og spytprøver fra byttedyr på tværs af landegrænser, har forskerne kortlagt hvor og hvornår hver enkelt ulv har opholdt sig på den jyske halvø inklusiv Slesvig-Holsten.

Alle ulve i Danmark og Slesvig-Holsten bliver registreret ved fund af deres DNA. I gennemsnit bliver en dansk ulv identificeret omkring én gang om måneden, typisk ved fund af ekskrementer, som analyseres på Institut for Biologi på Aarhus Universitet. Herefter indgår findested og DNA-profil i den nationale ulveovervågning, som varetages af Institut for Bioscience og Naturhistorisk Museum Aarhus.

Ud fra sandsynlighedsregning kan man derfor med høj sikkerhed fastslå, at ulve som ikke er blev observeret gennem længere tid, ikke længere befinder sig i Danmark.

Den høje forsvindingsrate kan ifølge forskerne bag artiklen ikke forklares med, at ulvene vandrer sydpå og forsvinder over grænsen. Sandsynligheden for at blive opdaget, når man vandrer gennem Slesvig-Holsten, er nemlig meget høj (87%) pga. af de mange får i området, som ulve på gennemrejse dræber og efterlader DNA-spor på. Desuden kan man se, at ingen af de ulve, som er indvandret til Danmark er vandret tilbage til Tyskland.

Det får forskere til at konkludere, at alle eller næsten alle ulve som forsvinder i Danmark, må være døde i Danmark. Da forsvindingsraten er langt højere end den forventede naturlige dødelighed for unge ulve, er ulovlig efterstræbelse den eneste tilbageværende forklaring på de forsvundne ulve. Trafikdrab er usandsynlig som forklaring, da ulve som påkøres (hvilket ofte sker i Slesvig-Holsten) normalt rapporteres.

De danske ulve forsvinder med en hastighed der gør, at bestanden ifølge artiklen ikke kan opretholde sig selv. Hvis der med andre ord ikke var ulve, som indvandrede fra Tyskland, ville der inden længe ikke være flere ulve tilbage i Danmark.

Læs artiklen: ”Where have all the young wolves gone?” her.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet ved professor Peter Sunde, psu@bios.au.dk eller +45 20630704.