Aarhus Universitets segl

IPBES Biodiversitetssymposium

Land sparing & land sharing: Hvordan skaber vi plads til biodiversitet i et multifunktionelt produktionslandskab?

Oplysninger om arrangementet

Onsdag 30. november 2022,  kl. 09:15 - 16:00

Biodiversitetssymposium
Arrangeret af IPBES i Danmark

Moesgaard Museum, Aarhus Universitet
30. november 2022 - kl. 09:15

Land sparing & land sharing:

Hvordan bevarer vi klodens biodiversitet? To tilgange, der har fået stor opmærksomhed i de seneste år er ”land sparing”, hvor fx landmænd intensiverer landbrugsdriften for at øge produktiviteten, hvilket teoretisk betyder, at ekspansion ind i naturarealer kan begrænses eller arealet med natur ligefrem kan øges. Modsat er der ”land sharing”, hvor der anvendes miljøvenlige metoder eller tænkes en helt anden struktur i landskabet. Symposiet her har fokus på biodiversitet indenfor det kontinuum ”land sharing – land sparing” udgør i et multifunktionelt landskab specielt med fokus på det åbne land.

Symposiet vil opdatere dig med den nyeste faglige forskningsmæssige viden. Der gives faglige indlæg til, hvordan vi kan få fremme biodiversitet og sikre bedre natursammenhæng i det danske landskab bl.a. med inspiration fra udenlandske undersøgelser. Vi har verdens førende forskere Professor Andrew Balmford fra Cambridge til at introducere os til emnet. Herefter tager en række danske topforskere fat inden for to kategorier:

• Hvordan afsætter vi areal til biodiversitet fra det eksisterende produktionsareal?
  • Hvordan sikrer vi bedre biodiversitet i fremtidens produktionslandskab?

Med symposiet forventer vi at spille ind til en ny planlægning og forvaltning, der vil være nødvendig for at bridrage til den gennemgribende forandring, der ifølge IPBES er nødvendig for at vende biodiversitetskrisen og skabe plads til biodiversitet.

Arrangør er IPBES i Danmark på en bevilling fra 15. Juni Fonden. Der er kaffe og rundstykker fra kl. 9:15, programmet starter kl. 9:50.